Veel zitten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.
Met eenvoudige kleine aanpassingen en een gezondere balans tussen bewegen en zitten leef je gezonder.

Nederlanders zijn Europees Kampioen zitten!

Veel zitten vergroot het risico op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, depressies, concentratieproblemen, artrose, rugklachten, etc.
Dat geldt ook als je een uur per dag (matig) intensief sport en verder de hele dag zit!
Het risico op vervroegde sterfte voor mensen die meer dan 8 uur per dag zitten is 10-27% hoger dan voor mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.

We zitten gemiddeld meer dan 8 uur per dag!

Beweegrichtlijnen volwassenen (18-64 jaar)

  1. Minimaal 150-300 minuten per week matig intensief bewegen (hart gaat sneller slaan, licht transpireren, praten nog mogelijk)
    of minimaal 75-150 min per week intensief bewegen.
  2. Twee keer per week krachtoefeningen voor de grote spieren om spieren en botten te versterken
  3. Beperk zittijd en onderbreek dit met meer activiteiten van willekeurige intensiteit: elke beweging telt!

Kleine Gewoontes

De kans op succes bij het veranderen van gedrag is het grootst als je niet te veel tegelijk wil veranderen.
Kleine gewoontes zijn persoonlijke gedragingen die je elke dag in minder dan 30 seconden doet en die weinig moeite kosten. Door nieuw gewenst gedrag te koppelen aan iets wat je gewend bent te doen, ontstaat klein nieuw gedrag dat kan gaan groeien.

Het is dus belangrijk om kleine nieuwe gewoontes te creëren.

 

Hier vind je alvast enkele tips om minder te zitten op het werk:

  1. Nieuwe taak, nieuwe houding

Klaar met e-mails lezen? Even opstaan. Document dichtgeklikt? Even glaasje water halen. Meeting afgerond? Volgende taak staand afwerken. Afwisseling is de boodschap.

  1. Het kan ook moeilijker

Natuurlijk loop je altijd naar de dichtstbijzijnde toiletten of koffiemachines? Maar waarom niet eens naar een andere verdieping gaan? Met de trap, natuurlijk.

  1. Meer dan één werkplek

Wissel zitten, staan en wandelen af op het werk. Gebruik de standing desks als die er zijn, doe je telefoontjes al wandelend, en ga eens aan een ander bureau zitten. Alles om te vermijden dat je de hele dag op dezelfde stoel aan hetzelfde bureau in dezelfde houding blijft zitten.

  1. Stap niet zomaar de lift in

De trap nemen in plaats van de lift is een bekende beweegtip. Maar misschien werk jij wel op de 8ste verdieping… Begin dan klein: neem de trap naar de eerste verdieping, en stap daar pas in de lift. Bouw dit geleidelijk op. Elke stap telt.

  1. Staand werken

Doe je telefoontjes staand of wandelend: je doet je lijf er een plezier mee. Zijn er sta-tafels op je werk? Maak er gebruik van. Wissel zittend en staand werken af. Tijdens het zitten kan je een ergonomisch zitkussen gebruiken waarmee je zelfs al zittend je rug in beweging houdt.

  1. Rekken en strekken

Zit je vaak lang achter de computer? Af en toe even opstaan en je spieren uitrekken is een goed idee. Zo voorkom je rug- en nekpijn. Die ontstaat namelijk door lange tijd in dezelfde houding te blijven zitten.

  1. Vergader rechtstaand

Sta ook tijdens een meeting af en toe op om je benen te strekken. Kijken je collega’s raar op, leg dan uit waarom ze je voorbeeld kunnen volgen. Of plan de volgende meeting eens staand.

  1. Sla je lunchpauze niet over

Drukke dag? Laat je niet verleiden om je lunch over te slaan, of om te eten aan je computer. Dat is niet goed voor je vertering, en voor je energiepeil. Eet samen met je collega’s, of maak bij mooi weer een korte wandeling buiten.

  1. Speeltijd

Spreek af met een collega met wie je vaak mails uitwisselt. Als je een mail van elkaar ontvangt, ga je even staan. Nog leuker als je in groep aan een project werkt.

  1. Stimuleer het wandelen

Heb je inspraak in de organisatie op kantoor? Spreek af om prullenbakken of printers verderop te zetten. Zo verplicht je jezelf om te staan als je erheen moet.