Psychosomatiek, voor lichaam en geest

Een fysiotherapeut kijkt naar uw lichamelijke klachten, een psycholoog kijkt naar uw psychische klachten. Een psychosomatisch therapeut kijkt naar beide aspecten. U kunt er terecht als u last heeft van zowel lichamelijke als psychische klachten.

Bij FysioTotaal kunt u terecht  als u naast lichamelijke ook mentale klachten ervaart. Psychosomatisch therapeuten Lijanne Wildenbeest en Hester Looijen van de praktijk ‘Beweeg in Balans‘, zijn in 2020 bij ons ingetrokken. Hester en Lijanne hebben een eigen behandelruimte. Doordat we nu onder een dak zitten zorgt dit voor korte lijnen en een prettige samenwerking.

Daarnaast kunt u ook terecht bij René Visser. René is naast fysiotherapeut ook psychosomatisch therapeut bij ons in de praktijk.
Wilt u een afspraak maken met Hester of Lijanne? Belt u dan met: 0341-266353
Wilt u een afspraak maken met René Visser? Belt u dan met: 0341-460493 

 

Wat zijn psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten bestaan dus uit een geestelijk en een lichamelijk deel.
Als op één of beide gebieden sprake is van onbalans of overbelasting, kunnen klachten ontstaan. De therapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en op het versterken van je persoonlijke kracht en kwaliteit. Samen met de therapeut ga je op zoek naar de oorzaak van je klachten.

De behandeling geeft mogelijkheden om je gezondheid en kwaliteit van leven positief te beïnvloeden en de oorzaken van ongezonde stress aan te pakken.

Psychosomatische therapie behandeld klachten zoals: 

 • Hyperventilatie
 • Stress gerelateerde klachten
 • Oververmoeidheid
 • Burn-out klachten


Maar ook bij lichamelijke klachten zonder duidelijke medische oorzaak (SOLK), zoals bv;

 • Fibromyalgie
 • Chronische vermoeidheidssyndroom
 • Prikkelbaar darmsyndroom
 • Hoofdpijn
 • Angst- en paniekklachten
 • Slaapproblemen
 • Faalangst

Hoe ziet de behandeling eruit

De behandeling bestaat uit lichaamsgerichte oefeningen en therapeutische gesprekken. De psychosomatisch oefentherapeut kijkt dus verder dan de lichamelijke klachten en zoekt samen met de cliënt naar de oorzaak van de klachten. Wanneer onderliggende problemen behandeld worden, hebben lichamelijke klachten geen, of minder reden te bestaan. De behandeling bestaat uit therapeutische gesprekken in combinatie met lichaamsgericht werken, zoals ontspannings- en ademhalingstherapie, communicatieve massage, mindfulness en grounding. Verder werkt de therapeut ook met cognitieve gedragstherapie en taakgerichte hulpverlening.

Kosten

In de meeste gevallen worden de behandelingen vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Hoeveel behandelingen u precies vergoed krijgt, is afhankelijk van de hoogte van uw aanvullende pakket. Voor het exacte aantal adviseren wij uw polis na te kijken.

Wij helpen u weer prettig en energiek te voelen