Fysiotherapie bij kaakklachten

Heeft u kaakklachten, zoals het niet goed kunnen openen van uw mond? Heeft u pijn rond het kaakgewricht, knappende of krakende gewrichten of pijnlijke tanden en kiezen? Uw klachten hebben mogelijk te maken met uw kaakgewricht en/of met de spieren van het kauwstelsel. Ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel.

Fysio- en manueel therapeut Marjan Haverkamp is gediplomeerd Craftatherapeut en gespecialiseerd in de kaak.

 

Oorzaak van kaakklachten

Het kauwstelsel bestaat grofweg uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit. Bij een normaal gebruik worden de kaken alleen belast bij het eten. De rest van de tijd horen de tanden en kiezen elkaar niet te raken en dienen de kaken ontspannen te zijn.
Een veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van kaakklachten is overbelasting van de kaken, bijvoorbeeld door:

  • overmatig gebruik van kauwgom en nagelbijten
  • tandenknarsen en klemmen van de kaken, zowel overdag als ’s nachts tijdens het slapen
  • andere mondgewoontes als lipbijten, penbijten of tongpersen tegen tanden of gehemelte

Stress en kaakklachten

Soms speelt stress een rol of zijn er andere lichamelijke aandoeningen zo kan je letterlijk en figuurlijk denken aan ‘doorbijten’ of je ‘verbijten’. De problemen kunnen echter ook vanuit het kaakgewricht komen. Een behandeling bestaat o.a. uit instructies hoe u de mond goed kunt gebruiken en ontspannen. Vaak krijgt u oefeningen mee voor thuis.

De kosten van fysiotherapie

Fysiotherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom hebben veel mensen een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Wilt u weten wat wel en niet wordt verzekerd vanuit de basisverzekering? Ga voor actuele informatie naar www.defysiotherapeut.com