Oorzaken van gezondheid

    

We weten al veel over de oorzaken van veel van onze ziektes. Dit heet de pathogenese, de ziekteleer. Maar het is natuurlijk ook ontzettend boeiend om meer te weten over de oorzaken van gezondheid, de Salutogenese, de gezondheidsleer.
Hoe zorg je voor behoud van je gezondheid? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we minder gezondheid verliezen in ons leven?
Daar wilde we als medewerkers bij FysioTotaal natuurlijk graag meer over weten.
Daarom hebben we afgelopen december (oud) huisarts Birgit Spoorenberg uitgenodigd. Zij is gespecialiseerd in dit onderwerp.

Birgit kwam veel mensen in haar huisartsenpraktijk tegen die het gevoel hebben dat hun gezondheid voor een groot deel afhankelijk is van artsen en medicatie.
Haar doel is om mensen meer krachtiger te laten voelen en de mogelijkheid hebben om zelf meer invloed uit te oefenen op hun gezondheid.

Want ja, gezondheid is voor een erg groot deel te beïnvloeden.
Voeding, beweging, psychologie, sociale interactie en kennis omtrent de werking van het menselijk lichaam
zijn de ingrediënten en de sleutel tot succes.

In de cursus vertelde Birgit in grote lijnen over ons afweersysteem. Wat stress nu eigenlijk is en wat dat te maken heeft met o.a. voeding, beweging, bioritme, temperatuur en ademhaling. Ze liet ons zien wat er in het lichaam gebeurt als het door welke oorzaak dan ook onder druk komt te staan. En hoe je er voor kunt zorgen dat de strategieën waar ons lichaam over beschikt om te zorgen dat problemen worden opgelost, optimaal hun functie kunnen uitoefenen.

Wilt u meer weten over deze boeiende cursus, of in de toekomst eens een cursus bijwonen?

Houdt u dan onze website en facebookpagina in de gaten!
Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.salutogenese.nl