Zorg dat je veel buiten bent. Luister naar de signalen van je lijf. Beweeg voordat je gaat eten.
Dat zijn een paar van de tips die Birgit Spoorenberg gaf, tijdens haar cursus Salutogenese – oorzaken van gezondheid, onlangs bij ons in de praktijk. 

De cursus trok veel belangstellenden. In de oefenzaal boven in de praktijk nam Birgit iedereen mee langs inzichten uit evolutieleer, erfelijkheidsleer en andere wetenschappelijke bronnen. In begrijpelijke taal en vol enthousiasme legde ze uit welke factoren allemaal meespelen in onze gezondheid. Wat is stress nu eigenlijk en wat heeft dat te maken met onze voeding, sociale interactie, beweging, bioritme, temperatuur en ademhaling?

Birgit Spoorenberg is geschoold als huisarts, maar ontdekte dat het haar aan de juiste kennis en aan tijd ontbrak om haar patiënten werkelijk te helpen. ‘Ik wist veel over ziekten en welke medicijnen daar het beste bij pasten, heel nuttig natuurlijk, maar ik besefte dat ik weinig wist over gezondheid, voeding, leefstijl en beweging. Via een studie in de klinische psycho-neuro-immunologie kon ik daar verandering in brengen.’ Vanuit haar eigen bedrijf ‘Heel Gezonder’ in Maastricht trekt ze nu het land door om haar inzichten en tips aan zoveel mogelijk mensen door te geven. Ook aan andere artsen. Wie dertig mensen bij elkaar weet te brengen, kan haar uitnodigen voor een cursusdag op school, of op je werk.

– ‘Mijn hoofd zit vol ideeën wat ik anders wil doen in mijn gezondheid.’  –   – ‘Zo interessant en zo passievol verteld door Birgit, ik ben erg geïnspireerd!’ – 

De motiverende en enthousiaste benadering van Birgit nodigt uit tot meer bewustzijn én meer actie rond onze eigen gezondheid. Ook een belangrijk aspect van de gezondheid zijn je sociale contacten. Zo had iedereen zelf een lunch meegenomen om samen op te eten. De tafel vulde zich met allerlei heerlijke gezonde gerechten. Aan het eind van de dag was er een rondje goede voornemens. ‘Wat ga je morgen anders doen?’ Na enige tijd van bezinning kwamen er prachtige voornemens naar boven. ‘Ik kijk er niet naar uit, maar ik ga morgen wel koud douchen’.’ ‘En ik ga vóór het eten meer bewegen!’ ‘Minder suiker eten en meer groenten.’ ‘Ik ga niet meer voor het slapen gaan mijn e-mail checken.’ Birgit benadrukte dat het belangrijk is om je voornemens heel concreet te maken, ‘dan heb je de meeste kans van slagen’. Maar het belangrijkste is gebeurd, en dat is dat mensen er over nadenken en zich bewust worden van alle aspecten van gezondheid. Het was al met al een zeer geslaagde dag!

 – ‘Ik ga morgen naar mijn ‘oude vrienden’ in het bos, heerlijk!’ –   – ‘Als FysioTotaal weer zo’n dag organiseert dan kom ik weer!’ –

Meer informatie www.cursussalutogenese.nl