Oedeemtherapie bij FysioTotaal in Harderwijk

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam en komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfe oedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. De oedeemfysiotherapeut bij FysioTotaal is: Lisa de Graaf

 

 

Wat doet een oedeemfysiotherapeut?

De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht. Dit doet zij op verschillende manieren.

  • Met oefentherapie. Dit kunnen algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen zijn, en ook oefeningen die zijn gericht op spieren die functioneren als een pomp. Door deze oefeningen wordt vocht afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.
  • Manuele lymfedrainage. Met deze massagetechniek verplaatst de oedeemfysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
  • Bandages, tapen. Zo wordt vochtophoping voorkomen en zorgen we ervoor dat de ontstane situatie stabiel blijft.

 

Belangrijk bij bandageren

Om een goed effect van het bandageren te krijgen is het van belang dat u voldoende beweegt. Het effect van de bandage wordt namelijk versterkt door het gebruik van uw spieren. Het is normaal dat uw tenen wat verkleuren of dat u wat pijn voelt, dit moet wel weer wegtrekken als u gaat bewegen en lopen. Indien u pijn blijft ervaren of de tenen kleuren wit, dan moet u direct contact opnemen met de oedeemtherapeut. Is er geen mogelijkheid tot contact, dan kunt u het best de bandage verwijderen en de volgende dag wederom contact opnemen met ons.

Adviezen bij oedeem

De oedeemfysiotherapeut heeft ook aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode. Hieronder een paar belangrijke adviezen bij oedeem:

  • Voorkom wondjes, wees alert met mesjes, ontharen etc.
  • Voorkom injecties/prikken in het aangedane gebied
  • Schimmelinfecties van de huis en nagels zo snel mogelijk behandelen
  • Draag geen knellende kleding, sieraden of accessoires zoals een tas
  • Voorkom of bestrijd zoveel mogelijk overgewicht

 

Kosten

Fysiotherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom hebben veel mensen een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Wilt u weten wat wel en niet wordt verzekerd vanuit de basisverzekering? Ga voor actuele informatie naar www.defysiotherapeut.com